Dobry dietetyk Rzeszów 2018 - Zadzwoń: 694 460 690 - Napisz: info@dietetyk-matejska.pl

Bataty faszerowane komosą ryżową!

Autor: Barbara Matejska, w w dniu: Luty 12, 2019

Kategorie

Bataty to świetne urozmaicenie diety redukcyjnej. Mają korzystny wpływ na zdrowie a jednocześnie wspomagają odchudzanie. Są stosunkowo niskokaloryczne, polecane dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą.

Faszerowane bataty to świetny pomysł na lekki wegetariański obiad lub kolację. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu i szybkie - a przy tym prezentują się wybornie.

 

POTRZEBUJESZ NA 2 PORCJE:

  • 2 duże bataty
  • 5 łyżek komosy ryżowej (przed ugotowaniem)
  • 2 świeże pomidory
  • 2 suszone pomidory
  • cebula
  • 1/2 papryki
  • garść rukoli do podania
  • sól, szczypta kolendry, pieprzu cayenne.

1. Bataty obierz ze skórki, przetnij na połówki i piecz w piekarniku w 200 stopniach przez 40 minut.

2. W między czasie wypłucz komosę pod bieżącą wodą, aby uniknąć goryczki. Ugotuj w proporcji 1:2 komosy do wody (do ugotowania pół szklanki komosy - potrzebujesz szklankę wody). Gotuj około 15 minut na małym ogniu do momentu kiedy widoczne będą charakterystyczne białe sprężynki.

3. Na patelni, na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę, paprykę i drobno pokrojone pomidory. Przypraw według upodobania. Dodaj ugotowaną komosę i dokładnie wymieszaj.

4. Gdy bataty się upieką, wydrąż łyżką miąższ. Rozgnieć go lekko widelcem i wymieszaj z komosą.  Do wydrążonych łódek nałóż farsz z komosy. Całość wstaw do piekarnika na dosłownie 10-15 minut do zapieczenia.

 

Przepis można mocno modyfikować - wedle swoich upodobań, dodając pieczarki, pomidory suszone lub świeże w sezonie, ser feta, mozzarellę.

Można podawać z sosem: jogurtowo-czosnkowym lub soute.

 

Smacznego!

Ten wpis jest między innymi o:
mgr inż. Barbara Matejska
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie. 

Kategorie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram