Dobry dietetyk Rzeszów - Zadzwoń: 694 460 690 - Napisz: info@dietetyk-matejska.pl

Krem paprykowo - pomidorowy

Autor: Barbara Matejska, w w dniu: Listopad 1, 2018

Kategorie

Zupa, której grono fanów ciągle się powiększa. Aksamitna o wykwintnym smaku pieczonej papryki i bazylii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to najwyższa pora!

 

POTRZEBUJESZ NA 4 PORCJE: 

  • 2 duże czerwone papryki
  • 1 duża cebula
  • 750 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 garść liści bazylii
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw włoszczyznę na bulion.
  2. Paprykę pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Układaj na blaszce do pieczenia skórką do wierzchu. Skrop delikatnie oliwą i piecz przez 20 minut aż zmięknie.
  3. Na pozostałej oliwie w dużym garnku podsmaż cebulę do miękkości. Dodaj czosnek i łyżkę koncentratu pomidorowego, duś przez około 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj obraną ze skórki upieczoną paprykę, pomidory pokrojone w kawałki, wlej bulion i gotuj przez około 15 minut.
  4. Lekko ostudź zupę, zmiksuj w blenderze na krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, bazylią.
  5. Podawaj zupę posypaną listkami bazylii.

 

Ten wpis jest między innymi o:
mgr inż. Barbara Matejska
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie. 

Kategorie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram