Dobry dietetyk Rzeszów - Zadzwoń: 694 460 690 - Napisz: info@dietetyk-matejska.pl

Sałatka z pieczonej dyni z prażonym słonecznikiem i orzechami

Autor: Barbara Matejska, w w dniu: Październik 26, 2018

Kategorie

Sałatka z pieczonej dyni z prażonym słonecznikiem i orzechami - kolejny warty uwagi przepis na przyrządzenie dyni! ??

Potrzebujesz: 

? 200g dyni - obranej i pokrojonej na małe kawałki
? dwie garście szpinaku
? nasiona z połowy owocu granatu
? 2 łyżki orzechów włoskich
? 2 łyżki słonecznika
? szczypta tymianku, pieprzu i soli

Sos:

- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

1. Dynię ułóż na blaszkę do pieczenia i skrop oliwą po wierzchu, dodaj szczyptę tymianku, pieprzu i soli. Piecz w 200 stopniach około 15 minut, do miękkości.
2. Przygotuj sos: zmieszaj dokładnie oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny, sól i pieprz.
3. Na patelni upraż słonecznik i orzechy.
4. Ułóż na talerzu szpinak, na nim upieczoną dynię, posyp orzechami i słonecznikiem oraz nasionami granatu.
5. Sałatkę podawaj polaną sosem balsamicznym.

 

Ten wpis jest między innymi o:
mgr inż. Barbara Matejska
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie. 

Kategorie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram