Dobry dietetyk Rzeszów - Zadzwoń: 694 460 690 - Napisz: info@dietetyk-matejska.pl

Rozgrzewająca zupa z dyni na ostro!

Autor: Barbara Matejska, w w dniu: Styczeń 1, 2019

Kategorie

Niskokaloryczna, rozgrzewająca zupa z dyni. Dzięki ostrym przyprawom przyśpiesza trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Jest idealnym rozwiązaniem na jesienno-zimowe wieczory.

POTRZEBUJESZ:

  • 1,5-2 kg dyni
  • 1 cebulę
  • 2 łyżki oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, 
  • pestki słonecznika lub dyni

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

  1. Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Następnie lekko podlej wodą i dodaj dynię. Smaż około 7 minut.
  3. Podsmażone warzywa wrzuć do garnka, zalej bulionem lub wodą i gotuj aż dynia będzie miękka.
  4. Całość zmiksuj, dopraw solą i pieprzem cayenne do smaku.
  5. Przed podaniem posyp pestkami dyni lub słonecznika. Możesz użyć do dekoracji również szczypiorku lub posiekanych orzechów.
  6. Krem opcjonalnie można zabielić mleczkiem kokosowym lub w wersji lżejszej – jogurtem naturalnym.

SMACZNEGO!

Pieprz cayenne i czarny zawierają kapsaicynę oraz piperynę, które przyśpieszają spalanie tkanki tłuszczowej. Zwiększają termogenezę, wspomagają trawienie, przyśpieszają trawienie i wspierają pracę układu pokarmowego.

 

Ten wpis jest między innymi o:
mgr inż. Barbara Matejska
Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie a jego zdrowie i dobre samopoczucie stawiam na pierwszym miejscu. W swojej praktyce wychodzę z założenia, że dieta to nie chwilowy sposób odchudzania ale zdrowe i racjonalne odżywianie. 

Kategorie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram